Grunnlaget for våre kostvaner legges i barndommen og det er svært viktig at foreldre er oppmerksomme på ansvaret de har med å lære barn om et helsemessig gunstig kosthold.
Barn
bør spise grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og magre meieriprodukter. Det
er viktig at barn ikke venner seg til å spise sukkerholdig og halv fabrikkert
mat. Protein kilder kan være fisk, fugl, bønner, linser og litt nøtter. Videre
er et viktig at barn får i seg nok jern via kosten. Det finnes f eks smørbar
mysost som inneholder jern og er en utmerket kilde. Siden mengden mat barn
spiser er mindre enn hos voksne er det viktig at kosten er
næringsrik.
Barn
regulerer ofte sitt matinntak i henhold til hva de trenger så det er viktig å
ikke bli alt for bekymret om de spiser lite en periode, eller for den saks skyld
litt mer en annen. Det som er viktig er at maten de spiser er sunn.
For
å forebygge overvekt er det viktig at energiinntak står i forhold til forbruk.
Stimuler til fysisk aktivitet som lek, sykling, fotball og annen sport. Nyere
forskning viser videre at tilstedeværelse av foreldre øker barns inntak av sunn
mat og at det forebygger overvekt. Videre viser forskning at foreldre som er
gode forbilder av hensyn til mat og aktivitet får slankere
barn.
Tips:
·
Tre
brød- eller kornmåltider per dag, ett middagsmåltid, og et par mellommåltider,
for eksempel bestående av frukt og grønnsaker pluss tran eller annet vitamin
D-tilskudd, vil gi barn det de trenger av næringsstoffer og samtidig bidra til å
forebygge overvekt.
·
Barn
skal ikke ha for mager kost, så bruk gjerne litt myk margarin på brødskivene og
litt olje i matlagingen (sunt, umettet fett), men velg magre varianter av melk,
ost og kjøtt. Velg nøkkelhullsmerkede matvarer. Bruk frukt til å dekke barns
søtbehov, og begrens inntaket av søtsaker, inkludert søt drikke (saft og brus),
is, kjeks, boller, kaker og godteri.
Konkrete
råd om mat
·
Ulike
mat byr på ulike næringsstoffer, og ved å variere kosten kan vi sikre oss at
behovet for det meste dekkes
·
Bruk
krydder i matlaging for å utvide smakssanser og får å redusere
saltforbruket
·
Velg
det grove. Grovt brød er den viktigste kilden til fiber i kosten. Bruk derfor
grove brødtyper og knekkebrød.
·
Lag
din egen kornblanding. Bruk solsikkefrø, linfrø, rosiner, nøtter/mandler, banan
og annen fersk eller tørket frukt for å gjøre kornblandingen mer spennende.
·
Skjærer
du opp frukt og grønnsaker spiser barn mer
·
Velg
ferske frukt og grønnsaker, frosne er også ok
·
Unngå
produkter i lake og som er syltet
·
Litt
gulrot eller annen rå grønnsak er fint å gi barn som gir uttrykk for sult mellom
måltidene.
·
Ha
minst ett fiskepålegg på bordet hver dag.
·
Velg
de rene og magre kjøttproduktene, de inneholder mindre mettet fett.
·
Belgfrukter
som bønner, erter og linser er svært næringsrike og kan erstatte fisk eller
kjøtt i både kalde og varme retter.
·
Velg
plantemargarin på brødskiva.
·
Bruk
flytende margarin og/eller nøytrale oljer av raps, solsikke, soya eller mais til
matlaging. Olivenolje har mer smak enn de nøytrale oljene.
·
Nøtter
er proteinrike og inneholder det sunne fettet. De bidrar også med kostfiber,
antioksidanter og andre næringsstoffer.
·
Unngå
søte drikker og la barna drikke vann, melk og juice er ok men ikke mer enn et
glass om dagen av hver. Vann så mye de vil. Vann er den beste
tørstedrikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Blir kjempe glad for en kommentar her på bloggen, ha en strålende fin dag ;)