Sider

torsdag 25. oktober 2012

Tips for god mat for barna!

Grunnlaget for våre kostvaner legges i barndommen og det er svært viktig at foreldre er oppmerksomme på ansvaret de har med å lære barn om et helsemessig gunstig kosthold.

Barn bør spise grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og magre meieriprodukter. Det er viktig at barn ikke venner seg til å spise sukkerholdig og halv fabrikkert mat. Protein kilder kan være fisk, fugl, bønner, linser og litt nøtter. Videre er et viktig at barn får i seg nok jern via kosten. Det finnes f eks smørbar mysost som inneholder jern og er en utmerket kilde. Siden mengden mat barn spiser er mindre enn hos voksne er det viktig at kosten er næringsrik.
Barn regulerer ofte sitt matinntak i henhold til hva de trenger så det er viktig å ikke bli alt for bekymret om de spiser lite en periode, eller for den saks skyld litt mer en annen. Det som er viktig er at maten de spiser er sunn.
For å forebygge overvekt er det viktig at energiinntak står i forhold til forbruk. Stimuler til fysisk aktivitet som lek, sykling, fotball og annen sport. Nyere forskning viser videre at tilstedeværelse av foreldre øker barns inntak av sunn mat og at det forebygger overvekt. Videre viser forskning at foreldre som er gode forbilder av hensyn til mat og aktivitet får slankere barn.
 
Tips:
· Tre brød- eller kornmåltider per dag, ett middagsmåltid, og et par mellommåltider, for eksempel bestående av frukt og grønnsaker pluss tran eller annet vitamin D-tilskudd, vil gi barn det de trenger av næringsstoffer og samtidig bidra til å forebygge overvekt.
· Barn skal ikke ha for mager kost, så bruk gjerne litt myk margarin på brødskivene og litt olje i matlagingen (sunt, umettet fett), men velg magre varianter av melk, ost og kjøtt. Velg nøkkelhullsmerkede matvarer. Bruk frukt til å dekke barns søtbehov, og begrens inntaket av søtsaker, inkludert søt drikke (saft og brus), is, kjeks, boller, kaker og godteri.
Konkrete råd om mat
· Ulike mat byr på ulike næringsstoffer, og ved å variere kosten kan vi sikre oss at behovet for det meste dekkes
· Bruk krydder i matlaging for å utvide smakssanser og får å redusere saltforbruket
· Velg det grove. Grovt brød er den viktigste kilden til fiber i kosten. Bruk derfor grove brødtyper og knekkebrød.
· Lag din egen kornblanding. Bruk solsikkefrø, linfrø, rosiner, nøtter/mandler, banan og annen fersk eller tørket frukt for å gjøre kornblandingen mer spennende.
· Skjærer du opp frukt og grønnsaker spiser barn mer
· Velg ferske frukt og grønnsaker, frosne er også ok
· Unngå produkter i lake og som er syltet
· Litt gulrot eller annen rå grønnsak er fint å gi barn som gir uttrykk for sult mellom måltidene.
· Ha minst ett fiskepålegg på bordet hver dag.
· Velg de rene og magre kjøttproduktene, de inneholder mindre mettet fett.
· Belgfrukter som bønner, erter og linser er svært næringsrike og kan erstatte fisk eller kjøtt i både kalde og varme retter.
· Velg plantemargarin på brødskiva.
· Bruk flytende margarin og/eller nøytrale oljer av raps, solsikke, soya eller mais til matlaging. Olivenolje har mer smak enn de nøytrale oljene.
· Nøtter er proteinrike og inneholder det sunne fettet. De bidrar også med kostfiber, antioksidanter og andre næringsstoffer.
· Unngå søte drikker og la barna drikke vann, melk og juice er ok men ikke mer enn et glass om dagen av hver. Vann så mye de vil. Vann er den beste tørstedrikk.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Blir kjempe glad for en kommentar her på bloggen, ha en strålende fin dag ;)